Участници в Международния фолклорен фестивал - Монтана 2015

ГРУПАТА ЗА ФОЛКЛОРНО ИЗКУСТВО “МЕНОФИЯ” ОТ ЕГИПЕТ е една от най-силните формации в родината си. Групата е участвала във фестивали в Малайзия, Тунис, Йордания, Бахрейн, Дубай, Катар. Тя представя фолклорното богатство на северноафиканската държава, претворявайки бита и традициите от района на Александрия. Танцьорите от “Менофия” изпълняват 15 различни танцови картини, които пренасят публиката в екзотичната страна на пирамидите. Изключително впечатляващи са танците на дервишите. 

 

ГРУПА “ШАРИШСКА ЛИПА” ОТ СЛОВАКИЯ представя народни танци, песни и музика най-вече от района на Шариш и Земплин. В репертоара им преобладават весели полки и чардаш, изпълнени емоционално и енергично.

ФОЛКЛОРНА ТАНЦОВА ГРУПА “САМПА” е от гр. Турку, който се намира в югозападна Финландия на устието на рекаАура на Балтийско море. Формацията “Сампа” е създадена през 1950 г. Членува във Финландската фолклорна асоциация, което е доказателство за високото им художествено ниво. В групата играят 45 танцьори, акомпанирани от свой фолклорен оркестър. Те изпълняват традиционни фински танци и музика. Представят фолклора на трите основни области във Финландия: източната Карелия, южната, западната и югозападната, населена с шведскоговоряща етническа група и финския фолклор. Първите две области са съхранили до голяма степен своето автеннично народно творчество, защото са в периферни райони. Финският обаче е подвластен на културните влияния на Швеция и Русия. Особено характерно за финландските танци е, че те винаги са били социални танци, а не професионални, поради което не очаквайте акробатични изпълнения, ефектни скокове и подръжки. Най-често се играят от двойки. Мъжете и жените имат различни, но равнопоставени роли във финландските танци, както и в обществото. Типични са разнообразните темпа, настроения и фигури. Забелязва се изненадваща разлика межу танци като бавния бриск, жизнената полка, тържествения и меланхоличен менует. 

ГРУПАТА “ЕЛ КАСТЙЕЛЬО ДЕ ОЛОНИЕГО” Е ОВИЕДО -  СТОЛИЦАТА НА АСТУРИЯ. Това е първата испанска група, която участва в Международния фестивал в Монтана. Програмата им включва традиционна музика, изпълнена на необичайни и интересни инструменти, както и танци от Астурия.

 

ФОЛКЛОРНАТА ГРУПА НА КУЛТУРНО ДРУЖЕСТВО “ТИНЕ РОЖАНЦ” от словенската столица е част от голям танцов ансамбъл с 20-годишна история. Репертоарът й обхваща всички региони на Словения. Костюмите са разнообразни и живописни, което подсилва ефекта от танците. Ежегодно формацията участва в международни фестивали. Била е на турнета в 14 държави, сред които Франция, Португалия, Италия, Русия, Египет. За пръв път танцовият ансамбъл “Тине Рожанц” гостува в България.

 

ГРУПАТА ОТ КУЛТУРНО ДРУЖЕСТВО „ПОСЕЛО” е от с. Главинци - Сърбия. Тя е носител на множество награди за представяне на изворно народно творчество на областите Шумадия и Морава, както и танци на други народи. Заедно с тях на фестивала дойде и заместник-кметът на Община Ягодина Зоран Глигориевич. Той не пропусна да изтъкне, че през последните 3 години Ягодина е истински туристически хит с големия си аква парк. 

This website is created with Website Builder - Ucraft
i want a website like this
Ucraft is a free website builder that provides web designers, marketers and business owners with a set of web design tools to start their next awesome project in minutes. No coding or designer skills needed. Go to Ucraft