Международен фолклорен фестивал - 

Монтана

Участници в Международния фолклорен фестивал - Монтана 2019

ФОЛКЛОРНА ГРУПА ОТ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР – АМФИЛОХИЯ, ГЪРЦИЯ

Фолклорната група към Културен център – Амфилохия, е създадена през 1978. Тя има около 200 членове от всички възрасти, запленени от нематериалното културно наследство на родината им.


В основата на репетроара й са автентичните песни и танци, изпълнявани по време на традиционната гръцката сватба и на празника Вси светии, както и характерния за островите фолклор и световноизвестния танц сиртаки.

Групата танцува с ентусиазъм на площадите в малки селца и на престижните сцени на международни фестивали. Тя е представяла Гърция на в Истамбул (Турция), Страсбург и Исуар (Франция), Тенерифе (Испания), Дубровник (Хърватия), Белград (Сърбия). През тази година техни изпълнения са излъчени по националната телевизия на Гърция.

 

Групата си сътрудничи и с Фолклорния отдел на Културен център – Амфилохия, който до голяма степен изпълнява функцията на етнографски музей. Той събира образци на материалното културно наследство на региона – стари фотографии, музикални записи, костюми, инструменти и битови предмети от миналото. На колекцията от експонати са посветени два албума, издадени под заглавието „Памет” и „Като приказка”. Те представят Амфилохия от 19-и до края на 20-и век. 

 

ПЕВЧЕСКА И ТАНЦОВА ГРУПА „ДАБРОВИЦА“ ОТ ДАБРОВИЦА – ПОЛША


Певческата и танцова група „Дабровица“ е основана през 1970 по инициативата на младежи от Дабровица. Тя се състои от 4 групи. Две от тях са детски, една е младежка, четвъртата се състои от възрастни, запленени от полските народни песни и танци. Целта на ансамбъла е да култивира и съхранява националното наследство и традиции, и по-конкретно - красотата на фолклора, особено на Люблинския регион. Дабровица представя фолклора на различни региони на Полша включително и ритуали, свързани с тях. Репертоарът им включва традиционни градски танци като „Стара Варшава“, както и патриотични програми от исторически национални танци като краковяк, полонеза, мазурка, куявяк, оберек.

 

През 2016-та  Певческа и танцова група „Дабровица“ е единствена полска група, която е допусната да сцената на Световния Ден на младежта в Люблин и представя програмата си пред международна публика, наброяваща няколко хиляди души. През годините „Дабровица” е представлявала не само Люблин, но и Полша на многобройни Международни фолклорни фестивали - трикратно в Германия, Швейцария, Норвегия Украйна; двукратно в Унгария и Македония, Латвия; Дания, Румъния. Групата за пръв път гостува в България.

 

Фолклорният певчески и танцов ансамбъл „Дабровица” е изтъкнат и много пъти е бил награждаван за принос на полската култура. Той е носител на Почетна значка за принос към област Люблин; Почетна златна значка за заслуга в развитието на младежкото движение; Почетна значка на Люблинското воеводство по повод от 45-ата годишнина от създаването му.

 

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ПАДУРЕАНКА” – ДЕВА, РУМЪНИЯ

Фолклорен ансамбъл „Падуреанка“ с хореограф Габриела Сорина Кобори е създаден през 1991. Неговите членове са млади хора от гр. Дева – Румъния. Средната им възраст е между 17-18 години. Още от самото си създаване ансамбълът участва в национални и международни фестивали и получава положителни оценки.

 

Фолклорната област, която  представя ансамбъл „Падуреанка” се нарича Хунедоара е разположена югозападно от Трансилвания и носи спецификата на тази румънска провинция. Тук се пресичат влиянията на няколко етнографски региони: Банат, Бихор, Муреш, Алба-Юлия, Сибиу и Олтения,  което ни прави хореографската палитра пъстра и богата.

 

Ансамбъл „Падуреанка” представя репертоара си от разнообразни песни и танци с красиви и колоритни костюми. Танците са сюита от планинския пояс (Пояна Рушкай ); сюита от полята (Тара зарандулуй и планината Апусени); полски танци (равнината Муреш); от региона Банат; Марамуреш (северно от Трансилвания-Марамуреш); от Трансилвания (ценър на Трансилвания); от областта Фагараш и от Барса).

Единството на националния характер на румънския фолклор е сполучливо илюстрирано от различието във фолклорните области, ритъма и специфичните мелодии, които всички региони представят.

 

Песните на вокалните солисти разкриват силната връзка съществуваща между човека и неговото жизнено пространство, в което разкрива любовта си към природните и житейските радости. Те изразяват чувствителността на румънския народ.

 

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ НА КЕЧКЕМЕТ - УНГАРИЯ

 

Фолклорният ансамбъл на Кечкемет е създаден през 1976 г. към Културен и младежки център „Hiros Agora”.

 

Танцьорите – деца, младежи и възрастни, наброяват общо 320 души, които репетират и концертират, разделени на 13 групи. Те овладяват основите на танцовото изкуство в световноизвестното училище по изкуствата „Золтан Кодай” в Кечкемет.

Ансамбълът е печелил редица професионални и обществени награди, осъществил е стотици концерти и задгранични турнета. Най-много се гордеят със специалната награ на най-големия Международен фолклорен фестивал – Истанбул 2018, където се открояват сред представителите на 27 държави.

 

Детската група, която пристига в Монтана, се нарича „Кишбетярок”.

 

НАЦИОНАЛЕН ОБРАЗЦОВ НАРОДЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ “ДРУЖБА“ – РОВНО, УКРАЙНА

 

Ансамбъл “Дружба“ е създаден през 1979 г. към градския Дворец на децата и младежта в Ровно. През 1990 г. на ансамбъла е присъдена титлата “Образцов“. През 2012 г. той е удостоен и с почетната титла “Национален художествен колектив“.

Художественият ръководител на ансамбъл “Дружба“ е заслужилият деец в образованието на Украйна Наталия Дзюбенко.

 

Ансамбълът се състои от четири групи, които обединяват около 200 участници на възраст от 6 до 20 години. Всяка група има различен концертен репертоар, включваш различни хореографски композиции с различно ниво на трудност, изискващо съответните техническите умения на изпълнителите. Композициите на ансамбъл „Дружба” представят танци от регионите Полесия, Волинска област, Централна и Западна Украйна. Танцьорите ги представят виртуозно. Ефектът подсилват и изключителните им костюми.

Ансамбъл “Дружба“ е участвал в много международни фестивали в Беларус, Полша Сърбия, България. Самият той е основател и организатор на творческата среща на международно ниво, наречена “Златният лъв на приятелството“.

 

ТАНЦОВА ГРУПА „ОНС-БОРЕХУД” – КАПЕЛЕ, ХОЛАНДИЯ

 

Танцовата група „Онс-Борехуд” представя автентични холандски танци от Зеландия, разположена в югозападната част на Нидерландия. Провинцията обхваща островна група и тясна ивица суша, откъдето идва и името ѝ, което в превод означава морска земя. Регионът се слави с богато разнообразие от традиционни костюми.

 

Това е причината и групата да избере името „Нашите носии”. Тя представя програмата си с оригинални национални костюми от различни краища на своя регион, създадени през първата половина на миналия век. Всеки член на групата има уникален костюм.

11-те танцови двойки на „Онс-Борехуд” са на възраст от 34 до 81 г.

 

В програмата са включени и танци с кломпи (типичните холандски дървени обувки).

This website is created with Website Builder - Ucraft
i want a website like this
Ucraft is a free website builder that provides web designers, marketers and business owners with a set of web design tools to start their next awesome project in minutes. No coding or designer skills needed. Go to Ucraft