Международен фолклорен фестивал - 

Монтана

Международният фолклорен фестивал тази година се отменя
 

Международният фолклорен фестивал – Монтана 2020, посветен на Празника на Монтана – Свети Дух, се отменя. Причината е пандемията от коронавирус, която прави невъзможно провеждането му в периода 6 – 11 юни. 

 

Групите от Полша, Македония, Словакия, Босна и Херцговина, одобрени за участие във фестивала, ще бъдат поканени на следващото му издание догодина. То ще се проведе от 19 до 24 юни 2012 г.

 

Празникът на Монтана ще бъде отбелязан по подходящ начин в зависимост от епидемиологичната обстановка в страната.

Фестивалът спечели нови приятели на България

1 юли 2019 г.

 

Въпреки че 14-ото издание на Международния фолклорен фестивал завърши, комуникацията с групите продължава. Положителните отзиви са не само от публиката, но и от гостуващите в Монтана състави за народни песни и танци.

 

Кристен Цуидвег - ръководител на танцова група "Онс борехуд" от Холандия написа в благодарствен имейл до Община Монтана: „Благодаря за добрата организация. 1000 пъти моите комплименти! Гидовете, които ни придружаваха – Николай (Николай Спасов), Иванка (Иванка Георгиева) и Сияна (Сияна Ангелова) от ПТА „Младост” бяха страхотни. Назовахме ги „Тримата мускетари.” Освен че не пести суперлативи за организацията и за домакините на Международния фолклорен фестивал - Монтана 2019, тя подчертава: „Сега ние сме стари, но танците ни правят щастливи и ни подмладяват. Надявам се, че повече възрастни хора ще ни повярват, че това влияе добре и на тялото, и на духа!" и отчита колко важна е срещата на поколенията на фестивалната сцена. Не по-малко щедра на комплименти към домакините беше и Габриела Сорина - Кобори - директор на Двореца на децата в гр. Дева. Нейното професионално приятелство със Стоян Стоянов - хореограф и главен художествен ръководител на ансамбъла към Младежкия дом в Монтана, ще беше затвърдено с поредното участие на "Младост" във фестивала на IOV в румънския град. Отново за гладкото протичане на турнето се разчита на преводача Цветан Станев.

 

Ако за публиката беше истински празник участието на украинските деца, то за организационния екип на Международния фолклорен фестивал - Монтана 2019, е признание имейлът на заслужилия учител Наталия Дзюбенко - художествен ръководител и хореограф на представителен танцов ансамбъл «Дружба» - Ривне, Украйна. «Благодаря за отличната организация на фестивала, за вашето гостоприемство и прекрасната фолклорна атмосфера. За нас беше чест да участваме. Децата ще запазят чудесен спомен от Монтана.». Заслугата за отличните впечатления на групата от нашия фестивал е на водачите Ина Лозанова и Гергана Тонева - хореографи на ансамбъл "Северняци", както и на помощник-директора на ОДК "Ние, врабчетата" Цветана Кашанова, която пое ролята на преводач.

 

Бихме искали да ви благодарим за вашата сърдечност и гостоприемство. За нас ще удоволствие да посрещнем групата от България през 2020 г. на нашия фестивал „Чиперо”. Ние сме щастливи, че ще осъществим културен обмен благодарение на вашите усилия. Групата ни се прибра вкъщи с много страхотни преживявания, удовлетворена от престоя си в Монтана, от възможностите за изпълнения, от програмата на фестивала.” Това е част от посланието от името на ансамбъл „Кечкемет”, чиято детска група "Кишбетярок" ни зарадва с енергичните си танци по време на 14-ото издание на Международния фолклорен фестивал - Монтана 2019. Положителните отзиви пристигнаха заедно с покана към ансамбъл „Пъстрина” да участва във фестивала „Чиперо” догодина между 28 юни и 4 юли в Кечкемет - Унгария. Надяваме се, че и тогава ще окаже съдействие преводачът Петер Фолайтер – дългогодишен приятел на Първан Първанов - хореограф на представителния танцов ансамбъл на НЧ „Разум 1883”.

 

Това е страхотен фестивал!” – категоричен е Теофанис Циамис – хореограф на групата от гръцкия град Амфилохия. Той очаква през август да посрещне „Пъстрина” на Международния фестивал в Агринио - най-големият град в префектурата Етолоакарнания. Принос за великолепните впечатления от присъствието на групата от южната ни съседка има преводачката от гръцки Вася Димитрова, която не за пръв път е член на екипа на Международния фолклорен фестивал - Монтана 2019.

 

След емоционалната се раздяла с  Школа за народни танци "Ситница" с групата от Домбровица – Полша, направи със снимки и видеоклипове реклама на фестивала и на Северозапада. Очевидно най-ярките им впечатления са от Белоградчишките скали и … от тяхната сънародничка Зофия Сердева, която беше всеотдаен преводач. И ние им благодарим за прекрасните изпълнения и стриктното спазване на програмата, за което бдяха Христо Иванов – ръководител и хореограф на „Ситница” и неговата асистентка Надя Александрова.

 

Удовлетворението от позитивните отзиви е и за организационният екип от общината – Александър Герасимов, Ива Генинска и Нели Василева.

Свети Дух е честван като събор на селището още през 18 век

По-малко от седмица остава до Свети Дух, когато Монтана празнува. На този ден обикновено се правим равносметка, къде сме днес, но се обръщаме и назад към миналото, за да усетим отново нашите устои. А ние имаме с какво да се гордеем. Градът ни е единствен в страната, носещ древното си име. Имаме си и два празника - на 2 декември и на Свети Дух.

 

Според проучвания, Денят на Свети Дух е честван като събор на селището още през 18 век. Преди Освобождението в околностите му има две-три оброчища, но след това броят им се увеличава, пише Стоян Марков изследването си “Град Фердинанд - антропогеографски проучвания”, издадено в началото на 1944 година. “Сега се поддържат следните оброци: Св. Илия, Панталей пътник, Св. Дух, Спасовден, Св. Никола летни, Св. Богородица и Св. Костадин. Едни от тези оброчища са били дълго време, изоставени, после наново подновени (Св. Костадин), а други са се създали напоследък”, става ясно от проучването.

 

Свети Дух винаги е в понеделник след Петдесетница. На този ден хората от Кутловица, а след това и от Фердинанд празнуват събора си. Така и понеделник се превръща в пазарния ден. Тук през 20-те години на миналия век е най-оживената търговия с добитък. Стоян Марков описва града като пазарен център на цялата околия - “след Освобождението пазарът във Фердинанд по покупко-продажбата на добитък, по сключени сделки и по броя на посетителите, заема първото място”. Според историците, за първи път Свети Дух е отбелязан като празник на града, който вече е във възход, през 1925 година. По онова време е сключен заем за строеж на модерно покрито тържище за добитък. То е изградено в днешния център, разположен на площ от около 20 декара с “хубава ограда, железни врати и парапети”. Привлича търговци не само от страната, но и от Гърция, Турция, Египет и Палестина.

 

“В Бяла Слатина, Плевен и другаде в Северна България стават хубави пазари на добитък, но както по броя, така и по качеството му, те отстъпват на фердинандския. Фердинандският пазар по броя на продаден добитък заема първо място в Царството”, посочва Стоян Марков. През 1939 година годишният му е 2 милиона лева, а посетителите му са между 50 и 60 хиляди души.

 

“Всяка година на Свети Дух във Фердинанд става събор. Тъй като той съвпада винаги с пазарния ден, няма почти никаква разлика между него и един пазарен ден”, изтъква в книгата си той.

 

През 1926 г. е учреден във Фердинанд петдневен ежегоден панаир за едър и дребен добитък, индустриални изделия и земеделски култури. През 1928 г. градът е електрифициран. След 1934 г. става областен център. Тогава вече тук има частна клиника и градска амбулатория. Открити са Втора концесионна аптека и Здравна съвещателна станция.

 

След 9 септември Свети Дух е анулиран като празник. През 1945 г. с декрет на правителството на Отечествения фронт Фердинанд става Михайловград в чест на загиналия година по-рано комунист и партизанин Христо Михайлов. През февруари 1992 година Общинският съвет гласува, празникът на града да е денят на Свети Дух. Предложението е на съветника Любомир Мечков и е подкрепено от тогавашния Видински владика Дометиан.

И ако в началото на 90-те години празникът не бе особено тачен и пищен, то днес го чакаме с нетърпение. Богата е програмата, посветена на Свети Дух. Тя “прелива” от изяви. Наред с превърналите се вече в традиция като алея на занаятите, киноложката изложба, турнир по конен спорт, фестивала “Бабина душица”, са предвидени редица други изяви. В петък е научната среща “Развитието на Монтана и Северозападна България в научните изследвания”, организирана от общината и Регионалния академичен център. Неделя на Петдесетница е посветена на танците. От 18,30 ч. е концертът на танцьорите от формациите “Астра”, Dance Machine , “Дъга”, “Финес” и “Грация денс”. Час по-късно е откриването на тринадесетия международен фолклорен фестивал “Монтана’ 2019” с участието на състави от Гърция, Полша, Румъния, Украйна, Унгария, Холандия.

 

В понеделник утринното богослужение е в храма “Свети Дух”. Освещаването на новата църква започва в 8 часа. Божествената Света литургия е насрочена час по-късно. От “Свети Дух” в 10,30 ч. тръгва тази година литийното шествие. Тържественият водосвет е от 11 часа на площад “Жеравица”.

В деня на Светия Дух всеки би намерил нещо за себе си сред многобройните съпътстващи изяви хепънинг на художниците в зала “Кутловица”, шахматни демонстрации на алеята “Яворов”, концерти на талантливите ни деца и техните гости. Пред жителите и гостите на родния град глас ще извиси младото дарование Йоана, след нея ще забият рок-динозаврите от Б. Т. Р. Пищна заря ще озари небето на Монтана в 22 часа.

 

Янка Апостолова, в. "Монт-прес"

Фестивалът представя фолклор от 7 държави 

10 юни 2019 г.

 

Фолклорни формации от България, Гърция, Полша, Украйна, Унгария и Холандия ще участват в 14-тия Международен фолклорен фестивал – Монтана 2019. Всички гостуващи групи ще танцуват на откриването на събитието, което е в навечерието на Празника на Монтана - Свети Дух. Церемонията ще започне на 16 юни в 19:30 ч. на откритата сцена на пл. „Жеравица”. При дъждовно време фолклорният спектакъл ще е в Драматичния театър. 

На самия празник – 17 юни, танцовите състави ще участват в литийното шествие от новия храм „Свети Дух” до централния площад. Непосредствено след тържествения водосвет, който ще бъде отслужен от високопоставени архиереи на Българската православна църква, те ще представят най-силните танци от репертоара си в концерт с начален час 11:30. По традиция на самия Свети Дух е българската вечер от програмата на Международния фолклорен фестивал – Монтана 2019. След 19 ч. на сцената ще се надпяват и надиграват всички фолклорни състави от града домакин – „Младост”, „Огоста”, „Пъстрина”, „Пъстренец Jr.”, „Северняци” и „Ситница”.

 

Концертите на формациите от чужбина и партньорските им групи от града домакин ще се провеждат вечер от 19 ч. Във вторник ще се изяви ПТА „Пъстрина” и приятелските му групи от Амфилохия – Гърция, и Кечкемет – Унгария. Наситен на ритми и багри ще е концертът в сряда, на който ще бъде представен български, полски, украински, румънски и холандски фолклор. Фолклорен танцов състав „Ситница” ще открие програмата с гостите си от „Дабровица” – Полша. След тях ще се развихрят украинските деца от ансамбъл „Дружба” и „Северняци” от ОДК „Ние, врабчетата”. На финала те ще отстъпят сцената на ансамбъл „Младост” и техните стари приятели от състава за народни песни и танци „Падуреанка” от Румъния и новите им познати от група „Онс-Борехуд” - Холандия.

 

Част от българските групи ще върнат творческата визита на гостите на фестивала. Още това лято „Младост” заминава на фестивал в гр. Дева, а „Пъстрина” – на турне в Гърция. „Северняци”, които вчера се завърнаха от Словакия, вече са поканили за следващото издание на Международния фолклорен фестивал – Монтана, група от Кежмарок.

Руслан Мъйнов пее с Духовия оркестър на Монтана

 

4 юни 2019 г.

Международният фолклорен фестивал - Монтана 2019, ще отстъпи сцената си на Духов оркестър „Дико Илиев“ на 18 юни след 20 часа. Най-старата формация на Народно читалище „Разум 1883“ ще отпразнува 90-годишнината си с юбилеен концерт на пл. „Жеравица“. Специален гост ще бъде актьорът и певец Руслан Мъйнов.

 

Под диригентството на Пламен Крумов музикантите ще представят хора и  маршове от музикалното творчеството на техния патрон Дико Илиев. Неговото творчество черпи мотиви от българския фолклор и затова концертът сполучливо се вписва в програмата на Международния фолклорен фестивал, който е посветен на Празника на Монтана – Свети Дух.

 

Брас бендът „Vivo Montana” също ще се включи в музикалната среща на поколенията оркестранти. Ще прозвучат известни български песни като „Налей ми, циганко“ на Руслан Мъйнов и „Ку-ку Бенд”, „Лудо младо“, „Оро се вие“, „В градина мома седеше“. Участието на ПТА „Пъстрина” ще бъде ярко допълнение на концертната програма на духовия оркестър.

 

 

Майстори показват занаяти в Монтана
 

3 юни 2019 г.

Алея на изкуствата и занаятите ще се проведе за седма поредна година на празника на града Свети Дух. Тя е съпътстващо събитие на Международния фолклорен фестивал - Монтана 2019. Около 50 майстори от цялата страна ще изложат своите произведения още на 14 юни на площад „Жеравица“. Те ще представят традиционна и интериорна керамика, дървени сувенири и дърворезба, рисувано стъкло и коприна, ръчно изработени накити, бродирани ризи, картини и сувенири от природни материали.

 

Акцентът тази година ще са децата. - уточнява Лидия Костова от Регионалната занаятчийска камара, която е инициатор и организатор на събитието. - Ще бъде обособен специален кът за творчески занимания с най-малките посетители. Те ще могат да се включат и да изработят предмет.”

 

През четирите дни на събитието част от майсторите ще правят и демонстрации. Посетителите ще имат възможност под  тяхното ръководството да сътворят нещо сами или да наблюдават изкусните им изпълнения. Очаква се отново център на вниманието да бъде Димитър Терзиев от Троян, който ще помогне на желаещите да направят глинен съд на автентично грънчарско колело. Участниците в Международния фолклорен фестивал - Монтана 2019, с интерес се включват в тези творчески експерименти.

 

Анна-Мария Петрова

 

 

С местни ястия посрещаме гостите в събота преди Свети Дух
 

31 май 2019 г.

 

Кулинарна изложба на традиционни ястия, подготвена от читалищата в Липен, Студено Буче, Смоляновци, Мала Кутловица, Долно Белотинци и Долна Вереница, ще бъде новият момент в осмото издание на фестивала на народната кухня „Бабина душица”. По традиция той се провежда в съботния ден преди Празника на Монтана Свети Дух и е съпътстващо събитие на Международния фолклорен фестивал. Тази година ще започне в 10:00 ч. на 15 юни в Градската градина.

 

За трети път символичен домакин на „Бабина душица” ще бъдат децата от Клуб за любители на кафе и дебели книги, обединени от Ели Лозанова. Те са поканили съвременни български писатели, за да сготвят заедно традиционни ястия.  Тук ще бъдат Стоян Николов-Торлака, Дедо Скръц, Георги Томов, Кирил Николов и други. Гостите на фестивала ще могат да си купят техни книги и да получат автограф.

 

В 13:30 часа журито, оглавено по традиция от кмета Златко Живков, ще определи победителите в демонстрацията, след което ястията ще бъдат достъпни за дегустация. От тях ще опитат и танцовите състави от Полша, Унгария и Украйна, които ще пристигнат за участие в Международния фолклорен фестивал - Монтана 2019, преди обяд.

 

 

Алея на изкуствата и занаятите съпътства фестивала

25.05.2018 г.

Майстори народни занаяти от цялата страна вече се настаняват под сянката на кестените до централния площад в Монтана. Алеята на изкуствата и занаятите съпътства за шеста поредна година Международния фолклорен фестивал, посветен на празника на града Свети Дух. 

„За първи път ще има изложба на реставрирани автентични носии.” – уточнява Лидия Костова от Регионалната занаятчийска камера, която е инициатор и организатор на събитието. Троянска и интериорна керамика, дървени сувенири и дърворезба, изделия от кожа, ръчно изработени ножове, накити от различни материали, декоративни пана с чипровски мотиви, рисувани кратуни, бродирани ризи, картини и сувенири от природни материали ще украсят алеята до откритата сцена на централния площад. 

През четирите дни част от майсторите ще правят и демонстрации, а посетителите ще имат възможност под вещото им ръководство да се опитат да си изработят нещо сами. Майстор Димитър Терзиев от Троян ще даде възможност на всеки, който желае да направи глинен съд на автентично грънчарско колело. На Алеята на изкуствата и занаятите са предвидени и различни занимания за деца. Очаква се те да проявят голям интерес към рисуването със спрей.

Фолклор от Балканите, Азия и Централна Европа - на Свети дух в Монтана

 

20 май 2018 г.

 

Тринадесетият международен фолклорен фестивал - Монтана 2018, ще започне с националните химни на 6 държави от Европа и Азия. Тържествената церемония по откриването му е в 19,30 ч. на 27 май. За първи път в него ще участват  групи от  Германия и Корея. Ансамбли от Грузия, Румъния и Сърбия ще допълнят колорита на събитието, посветено на Празника на Монтана Свети дух. Пет танцови състава и две певчески групи от града домакин ще представят българския фолклор на откритата сцена на площад „Жеравица”. Концертите във фестивалната програма ще се събират публиката там всяка вечер до 30 май.  

От Сеул - Южна Корея, ще пристигне групата за песни и танци „Неул Чоом”. В 16-годишната си история тя е печелила много отличия от национални конкурси, сред които и златен медал от престижния фестивал „Чеонан Хеунг Чоом”,  Гран при от конкурса на Корейското народно събрание. Директорът на групата Ким Еунюим вярва, че тя ще заплени зрителите с красотата на народните костюми и грацията на бавните движения на корейския фолклор. 

Първата немска група, която участва в Международния фолклорен фестивал в Монтана е Тюрингският фолклорен танцов ансамбъл "Рудолщат". Близо 6 десетилетия той връща към живот разнообразните обичаи и традиции, песни и танци на своята област. Сценичните танцови проекти на ансамбъла обхващат от пролетни обреди до забавни игри, изпълнявани по панаирите, и ги превръщат от прост народен танц във въздействаща картина на традиционния начин на живот. Членовете му изследват старите обичаи, обработват ги и ги обогатяват с художествени средства. Танцьорите ги представят на публиката с много темперамент, хумор и артистичност. Композициите им са разработени от най-добрите професионални хореографи в Германия. Тяхната стилизирана форма е съобразена с вкуса на съвременните зрители. Високото художествено ниво и емоционалното представяне на композициите са запазена марка на ансамбъл „Рудолщат”.

Детският фолклорен ансамбъл „Лечхуми” от Цагери ще представи оригинални грузински танци, претворени иновативно от хореографите Темур и Бесарион Чанкселиани. Танците се изпълняват с автентични костюми, докато съпроводът включва и съвременни инструменти, което придава модерно звучене на традиционната грузинска музика.

От Ватра Дорна в Румъния, пристига фолклорният ансамбъл „Плаюриле Дорнелор”, а от  Ужице в Сърбия - танцовият ансамбъл „Ера”. И двете групи връщат визита на приятелски състави от Монтана – ансамблите „Младост” към Общински младежки дом и „Пъстрина” – към НЧ „Разум 1883”. Те, както и Фолклорна танцувална работилница „Етнос” към Пето СУ „Христо Ботев”, танцов ансамбъл „Северняци” към ОДК „Ние, врабчетата”, танцов състав „Ситница” и певческите групи „Пъстренец Jr.” и „Огоста” също ще се изявят на сцената на Тринадесетия международен фолклорен фестивал.

Той е най-значимото събитие в програмата за Празника на Монтана – Свети дух. На откритата сцена в центъра на града край Огоста са се изявявали танцови формации от близо 40 държави от 3 континента, сред които Индия, Якутия, Египет, Йордания, Англия, Финландия, Холандия, Естония, Русия и почти всички страни от Европейския съюз и Балканите. В рамките на програмата му се провежда и фестивал на народната кухня „Бабина душица”. Алея на занаятите представя тъкачество, грънчарство, бродерия, бижутерия и други народни занаяти.

 

 

За пръв път немски фолклор на монтанска сцена

За пръв път на сцената на Международния фолклорен фестивал в Монтана ще бъде представено корейско изкуство. Групата за песни и танци „Неул Чоом”, която ще пристигне от Сеул, е печелила награди от много национални конкурси. На 29 май, когато ще е съвместният й концерт с ансамбъл "Северняци", тя ще спечели и сърцата на публиката в Монтана. За участието си в Монтана Групата за песни и танци „Неул Чоом” е подготвила разнообразна програма. Формацията ще разкрие очарованието на корейския фолклор, красотата на народните костюми, финеса и грацията на бавните движения на танците.
www.tanzensemble-rudolstadt.de

За пръв път на сцената на Международния фолклорен фестивал в Монтана ще бъде представено корейско изкуство. Групата за песни и танци „Неул Чоом”, която ще пристигне от Сеул, е печелила награди от много национални конкурси. На 29 май, когато ще е съвместният й концерт с ансамбъл "Северняци", тя ще спечели и сърцата на публиката в Монтана. За участието си в Монтана Групата за песни и танци „Неул Чоом” е подготвила разнообразна програма. Формацията ще разкрие очарованието на корейския фолклор, красотата на народните костюми, финеса и грацията на бавните движения на танците.

Групи от 6 държави участват във фестивала на Монтана

Тринадесетият международен фолклорен фестивал „Монтана 2018» ще бъде открит на 27 май в 19,30 ч. на сцената на централния площад "Жеравица".

За първи път във фестивала ще участват формации от Германия и Южна Корея. Това са Тюрингският фолклорен ансамбъл  "Рудолщад" от Рудолщад - Германия, и групата за песни и танци „Неул Чоом” от Сеул - Южна Корея.

С атрактивна програма във фестивала ще се включи фолклорен ансамбъл „Лечхуми” от Цагери – Грузия. Народното творчество на Балканите ще бъде представено от ансамбъл „Плаюриле Дорнелор” от Ватра Дорна - Румъния, фолклорен танцов ансамбъл „Ера” от Ужице - Сърбия, и монтанските ансамбли "Етнос" към V СУ "Христо Ботев", "Младост" към Общински младежки дом, "Пъстрина" към НЧ "Разум 1883", "Северняци" ОДК "Ние, врабчетата".

Красотата на музикалното наследство на нашия край ще разкрият певческа група "Пъстренец Jr." и фолклорна формация "Торлашки напеви".

Тринадесетият международен фолклорен фестивал „Монтана 2018» ще бъде открит на 27 май в 19,30 ч. на сцената на централния площад "Жеравица".

За първи път във фестивала ще участват формации от Германия и Южна Корея. Това са Тюрингският фолклорен ансамбъл  "Рудолщад" от Рудолщад - Германия, и групата за песни и танци „Неул Чоом” от Сеул - Южна Корея.

С атрактивна програма във фестивала ще се включи фолклорен ансамбъл „Лечхуми” от Цагери – Грузия. Народното творчество на Балканите ще бъде представено от ансамбъл „Плаюриле Дорнелор” от Ватра Дорна - Румъния, фолклорен танцов ансамбъл „Ера” от Ужице - Сърбия, и монтанските ансамбли "Етнос" към V СУ "Христо Ботев", "Младост" към Общински младежки дом, "Пъстрина" към НЧ "Разум 1883", "Северняци" ОДК "Ние, врабчетата".

Красотата на музикалното наследство на нашия край ще разкрият певческа група "Пъстренец Jr." и фолклорна формация "Торлашки напеви".​

2 юни 2017 г. 
10,00 ч.          Алея на изкуствата и занаятите
пл. “Жеравица”
19,00 ч.          Фестивал “Изкуството е...” – с участието на Джони Джоели – солист на Axel Rudi Pell и Hardline, и група “Еридан”
пл. “Жеравица”
3 юни 2017 г. 
10,00 ч.          Алея на изкуствата и занаятите 
пл. “Жеравица”

10,00 ч.        Инлайн слалом състезание Vertigo Skates Slalom Battle 2017
Скейтборд площадка в Слънчевата градина
10,00 ч. – 14,00 ч. Фестивал на традиционните местни занаяти и ястия “Бабина душица”
пл. “Жеравица”
10:00 - 21:00 ч. Младежки фестивал “Диана” - състезание по брейк денс; работилници и демонстрации - брейк денс, хип-хоп, графити, татуировки и еко инициативи на арт организация “0511”
Парк “Монтанензиум”, пл. “Жеравица” 
4 юни 2017 г.
10,00 ч.          Алея на изкуствата и занаятите
пл. “Жеравица”
10,30 ч.      Международна киноложка изложба “Свети Дух” 
парк “Монтанензиум”
11,00 ч.     Открит турнир по конен спорт
Игрище под стената на яз. “Огоста”
11,00 ч.      Сеанс на едновременна игра на шах на 20 дъски на световния шампион Веселин Топалов, организира се от Община Монтана и Фондация “Веселин Топалов”
Градската градина (при дъждовно време – в ресторант «Огоста»)
19,30 ч.      Откриване на Дванадесети международен фолклорен фестивал – Монтана’ 2017 с участието на групи от Република Саха (Якутия) – Руска федерация, Украйна, Хърватия и Чехия
21,30 ч.          Концерт на група G 91 – Бялогард, Полша
пл.  “Жеравица” 


5 юни  2017 г.
8,30 ч.        Божествена Света литургия
Храм “Св. св. Кирил и Методий”
10,00 ч.     Алея на изкуствата и занаятите
пл. “Жеравица”
10,00 ч.      Шествие
от храм “Св. св. Кирил и Методий” до площад “Жеравица”
10,15 ч.     Тържествен водосвет
10,30 ч.     “Празник в Монтана” – концерт на танцовите състави от Република Саха (Якутия) – Руска федерация, Украйна, Хърватия и Чехия, участващи в Международния фолклорен фестивал – Монтана 2017
площад “Жеравица”
11,00 ч.          "Момче и вятър" – постановка на Общински куклен театър – Монтана. Вход свободен
Куклена зала на Драматичен театър – Монтана 
11,30 ч.      Тържествена сесия на Общински съвет – Монтана
Общински младежки дом
19,00 ч.          Концерт на група G91 – Бялогард, Полша
19,30 ч.          Фолклорен концерт на танцувална работилница “Етнос” към Пето СУ “Христо Ботев”, танцов ансамбъл “Младост” и певческа група „Пъстренец Jr.” към Общински младежки дом, танцов ансамбъл “Пъстрина” и фолклорна формация “Огоста” към НЧ “Разум 1883”, танцов ансамбъл “Северняци” към ОДК “Ние, врабчетата”, фолклорна формация “Ситница”
20,30 ч.          Концерт на Миро
21,30 ч.          Концерт на духов оркестър „Vivo - Монтана”
22,00 ч.          Тържествена заря
пл. “Жеравица” 
6 юни 2017 г.
19,30 ч.          Фолклорен концерт на танцувална работилница “Етнос” към V СУ “Христо Ботев” и фолклорен ансамбъл “Пазин” – Пазин, Хърватия
20,30 ч.   Фолклорен концерт на танцов ансамбъл “Младост” към Общински младежки дом и на танцов ансамбъл “Брецлаванек” – Брецлав, Чехия 
пл. “Жеравица” 


7 юни 2017 г.
19,30 ч.  Фолклорен концерт на танцов ансамбъл “Пъстрина” към НЧ “Разум 1883” и Образцов детски танцов колектив «Сергечеен» - Якутск, Република Саха (Якутия), Руска Федерация
20,30 ч.  Фолклорен концерт на танцов ансамбъл “Северняци” към ОДК “Ние, врабчетата” и Танцов център “Аванте” – Житомир, Украйна
пл. “Жеравица” 

При дъждовно време концертите ще се състоят в Драматичен театър - Монтана

This website is created with Website Builder - Ucraft
i want a website like this
Ucraft is a free website builder that provides web designers, marketers and business owners with a set of web design tools to start their next awesome project in minutes. No coding or designer skills needed. Go to Ucraft