Международен фолклорен фестивал - 

Монтана

Участници в Международния фолклорен фестивал - Монтана 2016

Фолклорен ансамбъл “АРБАНА” – ТИРАНА, АЛБАНИЯ
Фолклорен ансамбъл "Арбана" е създадена през 1978 г. в столицата на Албания – Тирана. Първоначално той е аматьорска група, съставена от членове на различни възрасти, свързани помежду си чрез любовта към фолклора и традициите на региона. Те стават известни в цялата страна за кратък период от време. Причината е огромната страст, с която танцуват, високо художествено ниво и многобройните им участия в национални събития. Ансамбълът е удостоен с множество награди и почетни дипломи. Последното им завоевание е от миналогодишното издание на Национален фолклорен фестивал на Гирокастра в Албания, където те бяха наградени с първа награда.

Фолклорен ансамбъл "Арбана" успешно са представи Албания в много важни международен фолклорни фестивали и концертни турнета в Гърция, Франция, Германия, Чехия, Словакия, Египет, Македония, Холандия, Хърватска, Турция, Полша, Румъния, Унгария, Испания. Сърдечният прием на изкуството му от страна на публиката е доказателство за нивото на ансамбъла.

"Арбана" изпълнява еднакво добре танци, песни и мелодии с народни музикални инструменти не само от своята собствена етнографска област около Тирана, но от други райони на Албания. Танците са предимно автентични, но ансамбълът експериментира и с обработен фолклор на основата на автентичните елементи. Винаги се изявява в съпровод на жива музика и се гордее с отличния си оркестър. Разработването на фолклорните танци се извършва от най-известните майстори на албанска етно-хореография, които сътрудничат на ансамбъла и често са го насочват.

Художествената стойност на изпълненията на  ансамбъла е големият брой на народни носии от различни райони на страната. Смяната на колоритните костюми в рамките на един концерт не само разкрива спецификата на носиите на отделните области, но и прави програмата интересна и атрактивна.

ОБРАЗЦОВ АНСАМБЪЛ ЗА АРМЕНСКИ НАРОДНИ ПЕСЕН И ТАНЦИ "АРАКС"
към Почетното консулство на Република Армения в Харков - УкрайнаОбразцовият арменски ансамбъл за песни и танци "Аракс" е създаден от Хамлет Багратян към Почетното консулство на Република Армения в гр. Харков – Украйна, през 2006 г.
През 2012 г. "Аракс" бе удостоен с почетното звание "Образцов". Днес в групата има повече от 70 участници на възраст от 6 до 27 т., организирани в 3 възрастови групи. Основна линия на дейността на ансамбъла е изучаването и опазването на традиционните арменски народни танци, песни и музика.


Също така в програмата му са включени арменските традиционни музикални инструменти – дудук и зурна - духови инструменти, дхол – ударен инструмент, шви - е флейта на пастир. Оркестър се допълва и от кларинет и саксофон.
Основател и директор на ансамбъла в периода 2006-2011 е Хамлет Багратян - заслужил деятел на културата на Република Армения, лауреат на международни фолклорни конкурси.
От 2011 г. директор и хореограф на ансамбъла е Хамлет Оганесян, който е завършил хореографски колеж в арменската столица Ереван и е лауреат на национални и международни фестивали.
Репертоарът на "Аракс" включва повече от 25 арменски народни танци, но и танци на другите кавказки народи, както и украински песни. Танцовите композиции дават представа за историята на танца в арменската култура, смисъла на характерните движения, традиционната арменска музика.
Ансамбъл “Аракс” е участвал в:
2010 г.            Фестивал на арменските изкуства "SuRB Xach" - Крим, Украйна
            Международен фолклорен фестивал - Ереван, Армения
2011 г.            Носител на I и II степен на Международен детски и младежки фестивал-конкурс в Париж, Франция
                        TV-фестивал "TV START" - Grand Prix и 1-во място - Киев, Украйна
2012 г.            Международен фестивал на арменски народни танци "Аждорик" - Москва, Русия
                         Международен фестивал на националните изкуства - Украйна
                         Национален фестивал "Mоята Армения - 2012" - Ереван, Армения
2013 г.            Международен детски и младежки фестивал-конкурс - Одеса, Украйна
                         Международен танцов фестивал "Мегаполис" - Харков, Украйна
                         IV фестивал на арменските изкуства "SuRB Xach" - Крим, Украйна
2014 г.            IV Украински фестивал-конкурс на народната хореография името П. Вирскии -       Украйна
                        Национален фестивал "Mоята Армения - 2014" - Ереван, Армения
                        II Международен фестивал на арменски танц “Хайордик” - Москва, Русия
2015 т.            27-ми Международен фолклорен фестивал “Земплин” - Унгария

ТАНЦОВИЯТ КЛУБ ОТ ЛИЦЕЯ НА ГЪРКИНИТЕ В АХАРНЕС

Формацията е основана през 1978 г. Ахарнес е общински център в област Атика, Гърция. Населението на общината е около 108 хил. Жители. Клубът е обединение, което има за цел да се документира, възстановява и запазва гръцките обичаи, традиции и култура, както и насърчава отношенията между Гърция и други страни.
Танцовата група на лицея е участвал в различни събития и фестивали, където е постигнаа международно признание. Участвала е във фестивали в Турция, Италия, Австрия, Румъния, Унгария и Франция. Тя също участва в церемонията по предаване на щафетата на Олимпийския огън в стадион Панатенайк през 1984.

Отделно от танци и уроци по пеене, Лицея на гъркините на Ахарнес предлага различни дейности за деца и възрастни: обучение по различни музикални инструменти, женски хор със забележително присъствие в местни и международни събития, театрално студио за деца, клуб по традиционна бродерия. В допълнение, той организира експозиции за традиционни костюми и традиционната бродерия.

Лицеят продължава да насърчава популяризирането на традиционните изкуства (танци, музика и песни, облекло, занаяти). Той е винаги в челните редици по отношение на опазването и популяризирането на гръцката традиция и се противопоставя на  увеличаваненето на чужди културни влияния. Тази задача се постига чрез организиране на семинари и курсове, представления, издаване на дискове и публикации, изложби, семинари и конференции, насърчаване на научните изследвания на гръцките танци, музика, драма и занаяти и приобщаване към тях на хора от всички възрасти и с различен произход.

Той е част от национална и международна верига лицей. Всички те споделят общи идеали и прегръщат обща мисия - насърчаване и запазване на гръцката култура.

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ “ДЕНС ВОАЯЖ”  - ГР. КОСТРОМА, РУСИЯ

Група "Денс Воаяж" е създадена през 1990 г. в Регионалния двореца на децата и младежта в Кострома (Русия). Ръководител на групата е Светлана Шерщобитова, а хореограф е Марина Замятина. От 2000 г. Ансамбълът получава титлата "Образцов колектив". Днес в групата има повече от 100 танцьори на възраст от 7 до 17, организирани в 3 възрастови групи и група над 17.

Репертоарът на ансамбъла е разнообразен и многостранен (над 100 танци).
В основата на репертоара е автентичен, разработен и стилизиран руски танци и танци на народите на света. Представят и модерни танци.
Всички костюми са автентични народни носии от Русия.
"Денс Воаяж" има богат опит по концертни зали, както в Русия, така и в чужбина, е победител на общоруски, междурегионални и международни конкурси и фестивали и е носител на много награди:

2003 - Диплом от II степен от Фестивал на детското и младежко творчество в Москва
2004 - Участник е в творческата програма "Диалог на европейските култури “Русия - Полша - Чехия" и в общоруския фестивал на детските представителни групи в Детски Граждански форум “Арльонак”
2005 - Участник в Международния карнавал в Сус, Тунис
2006 – Носител на Голямата награда на X Международен хореографско фестивал "Веснярни Барви " - Харков (Украйна) и носител на III награда на конкурса за хореография "Кубански казаци" - Сочи, Русия
2008 – Носител на първа награда от Международния фестивал "Светът на чудесата" – Полша, и трета награда от междурегионалния танцов фестивал "Балтийски Бриз" – Санкт-Петербург, Русия
2014 - Участник на 12-ия Международен детски танцов фестивал - Серес 2014, Гърция.
2015 г. - 19-ти Международен детски фолклорен танцов фестивал - Сливен, България и на 20-ти Международен детски фестивал - Силистра, България 9-ия Международен фестивал на фолклорните танци и музика - Солун, Гърция

ФОЛКЛОРЕН КЛУБ “АДЛИНГТЪН” – АДЛИНГТЪН, АНГЛИЯ

Фолклорна група от Адлингтън - малко село с около 1000 жители и 400 къщи. То се намира на 22 км южно от Манчестър в Северозападна Англия, в близост до град Силк на Макълсфийлд в Източен Чешир.

Фолклорните танци се възраждат там през 1955 г., и все още са много популярни, въпреки че настоящите членове на групата не живеят в селото. Много танцьори, пътуват на дълги разстояния, за да бъдат част от клуб за социални танци.

Танцьорите от Адлингтън са малка група, всички са възрастни, предимно семейни двойки. Почти всички са пенсионери, които все още се наслаждават на изпълнението на автентични английски селски танци от 17-ти и 18-ти век, в костюми от този период. Костюмите им са от епохата на регентството им. Те датират от около 1800 г. Адлънгтън е от малкото групи, изпълняващи английски провинциален танци с такима костюми. За популярността им допринася факта, че героите в прочутия филм "Гордост и предразсъдъци" и  персонажите в много други драми, излъчвани на киното или по телевизията, са облечени по този начин.

Групата изпълнява своите танци на събития в Англия и международни фестивали в Европа.
От 2000 г. е участвал във фестивали в Палма де Майорка, Испания, където печели 3-та награда, а 9  г. по-късно печели купата за автентичност във фестивал. Групата е танцувала на сцената на един от най-големите европейски фестивали - СИВО в Одоорн и Саланд – Холандия, във Финкенвердер и Крьов – Германия, на конгреса на C.I.O.F.F. в Билингам – Англия, в Ланголенския  фестивал в Уелс, Кокермаут и Кокърмаут,  В Първият фестивал "Слънчоглед" в Шяуляй Литва, където печелят 2-ра награда, във Втори Европейски Фолклорен фестивал – Австрия, Международен фестивал Хаселт - Белгия, във фестивали в Латвия, Чехия и Словакия на Световния танцов фестивал Палма де Майорка.


У дома те танцуват по-камерни събития – на празници, както и в събития в обекти на Английския национален тръст, включващ всеки величествен дом, историческа къща, старинен замък, абатство, музей или друго имущество с историческа стойност.

Програмата на групата включва кратки танци, които са свързани по между си. Пример за такава композиция са 5 танци от първата книга на английските народни танци, наречен “Английски майстор на танца”, публикуван през 1651. Названията им са Кръгът на Селинджър; Черно конче; Несравним човек; Руфи туфи; Събиране на грахови шушулки.  Друга група от танци, публикувана в края на 1700-те години, които са танцували богатите дами и господа в балните зали на дворците, в Адлингтън Хол, Лайм Хол и други големи домове в района около Адлингтън са: Дявол сред шивачите, публикуван през 1780; Монтаж, записан през 1772; Младата вдовица 1788; Фанданго 1774; Лов в Уейкфилд 1779. Всички пет танца са свързани помежду си, за да се получи изпълнение на около 10 минути.

Чрез комбиниране на няколко групи от танци с избор на отделните танци в различни форми и стилове, съставът може да произвежда разнообразна програма с продължителност до дълъг един час. Понякога танцьорите насърчават участието на публиката в някои лесни танци. Акомпаниментът е на пиано акордеон и флейта. Ние разполагаме с екип банер и флага на Сейнт Джордж за Англия.

Емблема на клуба е еднорога. Това е герба на семейството Легх, обитатавали над 700 години замъка Адлингтън Хол Hall в селото. Президент на клуба е Рег Батъл.

This website is created with Website Builder - Ucraft
i want a website like this
Ucraft is a free website builder that provides web designers, marketers and business owners with a set of web design tools to start their next awesome project in minutes. No coding or designer skills needed. Go to Ucraft