Double click to change this paragraph text. This is not a Lorem Ipsum text, but we still want to keep it long, blah-blah-blah, is it long yet? Oh it's enough, double click to edit :)

Участници в Международния фолклорен фестивал - Монтана 2007

ЧЕХИЯ

Танцова група от ансамбъл „Радован" от гр. Напажедла - Чехия.Той е основан през  1953 г. и е вдъхновен от богатото фолклорно наследство на регион Моравска Словакия. Репертоарът му е изграден от песни и танци на региона около Напажедла, Ухерске Храдшце, Хорнаско и Моравске Копанице. Програмата се изпълнява в съпровод на цимбалов оркестър.
 

Ансамбъл „Ханисек" е от с. Шаквиц - Чехия. То е разположено в близост до гр. Бржеслав. Красотата на фолклора на областта Ханицка Словакия, включен в репертоара му, се допълва от очарованието на детския талант и вдъхновение. Малките изпълнители включват в танцовите си композиции весели и закачливи диалози и мелодични песни. Изпълненията им са главно на основата на валсове и полки, както и по-сложни народни танци.

ИТАЛИЯ

Група „Ходцхокар" om Сапада - Италия, изпълнява фолклор, който е силно повлиян от австрийския, защото селището се намира в Алпите в близост до границата с Австрия. Съставът е създаден през 1975 г., 3а да възроди за нов живот позабравените древни танци от селските мегдани. Групата има оригинален стил и спонтанността на изпълненията й я прави много харесвана в Европа. В танците се пресъздава живота на старите търговци, дървари, рудари, селяни и овчари. Традиционните костюми на „Холхокар" са особено колоритни.Заедно с танцьорите има и оркестър.

УНГАРИЯ

Детският фолклорен ансамбъл от Мошонсентмиклош - Унгария, е създадена през 2001 г. В селото живеят около 2500 души, а децата, които танцуват са 100. Репертоарът включва танци от регионите Молдва, Мезйошииг, Сиик, Сатмар, Шомоги и Рабакюз. Основната цел на ансамбъла е да адаптира автентичните народни танци за сценично изпълнение.Музикалният съпровод е на типичните За унгарския фолклор класически струнни инструменти като цигулка, виола и контрабас. Автентичното звучене се подсилва от уникалния тон на флейтата и цитрата.Ансамбълът е участвал в националния танцов фестивал „Тенгертанц" в Дьондьош, където печели златен медал. Младите танцьори и музиканти са постоянни участници във фестивала „Катица" 6 Мошонсентмаджаровар.

 

 

 СЪРБИЯ

Фолклорната група , Даза Нанчич" от Връшац - Сърбия, е основана през 1919 г. Тя обаче неколкократно променя името си по време на своето съществуване.Групата работи в къщата, където известният писател Аазо Нацич е роден и живял и като жест на признателност към паметта му, групата взема това име, под което съществува от 2000 г. Носител е на много награди. По време на своето съществуване в групата са участвали над 10 000 души, а още повече са аплодирали изпълненията й. Групата е участвала във фестивали в Румъния, Унгария, Германия, Австрия, Италия, Испания, Гърция, Швеция, Канада и Америка. Уникални многогласни песни и оригинални танци представя и другата група от западната ни съседка танцовият ансамбъл от културно-уметничко дружество „Максим Маркович" от Косерич. Той съществува от 1978 г. Изпълнява не само сръбски фолклор, но и песни и танци от Босна и Херцеговина, Хърватска, Македония и Черна гора. Ансамбълът поднася изпълненията си с изключително ценни автентични костюми и инструменти. Носител е на много награди, а певческата група „Извор" е високо оценена от Министерството на културата на Сърбия. Тя е представлявала страната по време на национални чествания и в чужбина, работила е с изтъкнати музиканти и композитори, сред които Емир Костурица. Участвал е във фестивали в Австрия, Украйна, Германия, Румъния, Гърция, Македония, Турция, Унгария.

 

 

МАКЕДОНИЯ

Фолклорният ансамбъл от културно дружество „Таше Милошевски" от град Ресен - Македония, за втори път ще гостува в Монтана. Той съществува повече от 6 десетилетия. Ансамбълът представя македонските традиции чрез песни и танци в много страни по света. Участията им носят много награди. Тайната за успеха на групата е най-вече в любовта към родната традиция, творческата дисциплина, усилената работа, силния ентусиазъм и енергията на младите хора,които пеят и танцуват и мъдростта на възрастните, които знаят как да ги организират и да съхранят най-добрите им постижения.


ПОЛША

Ансамбълът за песни и танци „Ходовяци" е от гр. Сйедлиц - Полша.Той е основан преди 35 години и съществува към центъра за култура в градчето. Те показват песни и танци от областите около Аюблин, Краков, Жешув. Децата от „Ходовяци" изпълняват типичните танци: мазурки, полонези, куявяк, оберк. В програмата си имат елементи от словашкия, руския, немския фолклор. Съставът е популярен в цяла Полша благодарение на телевизионните си концерти. Те са били на гастроли в Словакия, Чехия, Германия, Франция, Русия, Италия и Ватикана, където са танцували пред Папа Йоан-Павел II.

 

РУМЪНИЯ

Фолклорна група „Романати" е от град Каракал - Румъния. Ансамбълът почита традициите и работи за популяризирането на фолклорното наследство вече 30 г. Репертоарът на „Романати" включва над 100 традиционни танцови композиции от различни региони. В Монтана формацията ще представи предимно песни и танци от област Олтения. В програмата обаче са включени и сюити от етнографските региони Монтеня и Добруджа. В програмата им присъства и обичаят калушари, който е типичен и за влашкия фолклор в Северняшко. Изпълненията на групата впечатляват аудиторията с оригиналното представяне на тази древна традиция.„Романати" разкрива магията на румънския танц, красотата на народната музика и колорита на традиционните костюми, прибавяйки с обработките си художествена стойност на фолклорното наследство. Заслуга за високото артистично ниво на състава имат ръководителят на оркестъра и хора Даниел Войсу и хореографът Флориан Теодореску. Ансамбълът е представителен за Югоизточна Олтения. Участвал е в много национални и международни фестивали в Молдова, България, Холандия.

 

 

 

This website is created with Website Builder - Ucraft
i want a website like this
Ucraft is a free website builder that provides web designers, marketers and business owners with a set of web design tools to start their next awesome project in minutes. No coding or designer skills needed. Go to Ucraft