Международен фолклорен фестивал - 

Монтана

Участници в Международния фолклорен фестивал - Монтана 2009

Фолклорна танцова група на културно дружество “Уляник” – Пула, Хърватска
Фолклорната група “Uljanik” съществува от 1967. Нейните членове са около 100. Те участват в 5 групи, сред които уникалния Истрийски оркестър от традиционни фолк инструменти и мандолинения оркестър. Фолклорната формация съхранява и атрактивно представя танци от своя роден край и от останалите части на Хърватска. Групата е печелила много награди, сред които за автентична музика, вокални изпълнения и костюми.

 

ДЪРЖАВЕН АНСАМБЪЛ ЗА ПЕСНИ И ТАНЦИ “ГУРДЖААНИ” – ТБИЛИСИ, ГРУЗИЯ
Танцовият ансамбъл “Гурджаани”, който е свързан с Асоциацията за културно развитие и възраждане на Грузия, е основан през 1961 г. Той е сред най-добрите творчески колективи в страната. Ръководител на групата е Паата Гургенидзе. През своето съществуване ансамбълът става лауреат на много международни фестивали. Той е печелил златни медали и дипломи за първи награди. Ансамбълът е имал турнета в различни държави по света като Гърция, Испания, Франция, Холандия, Германия, САЩ и др. Концертите им винаги са се радвали на успех и много овации от страна на публиката.

 

Детски и младежки танцов ансамбъл “Селтинис” – Вилнюс, Литва
Детският и младежки танцов ансамбъл “Селтинис” от Вилнюс е основан през 1981 в Гимназията "Сиаулиай Диждварис". Това е един от най-популярните танцов групи в Лива. Там танцуват около 300 ученици, които в момента са на възраст от 7 до 19 г. “Селтинис” достига високо артистично ниво. Много дисциплиниран, динамичен и интелектуален, ансамбълът e известен с впечатляващите си постижения, местни и международни награди. “Селтинис” е номиниран за най-добра младежка фолклорна група на Литва през 2005. Ценителите на фолклорните танци в Холандия, Швеция, Дания, Франция, Италия, Финландия, Латвия, Украйна, Чехия, Германия, Турция, Португалия и Испания са приветствали жизнерадостните и динамични танци и изпълнения на “Селтинис”. Групата използва само традиционни литовски национални костюми, включително типичните обувки с дървени подметки, наречени клог.

 

Фолклорна група от Социалния и културен център на Абрагао – Португалия
Групата е основана в началото на 1982 г. в с. Абрагао (на около 50 км. от гр. Порто) с намерението да се създаде екип, способен да съхрани обичаите и традициите. Тя започва събирането на костюми, балади, музика, танци и съдове, които позволяват да се възстанови начинът на живот на техните предци. Всеки един от елементите в групата персонифицира фигура от миналото, която може да бъде различена от останалите: Поклонника, Бразилеца, Аптекаря, Говедаря, Чиновника,  Мировия съдия... В творческия репертоар на групата те изпълняват отделни роли.
Понастоящем, групата е интегрирана Социалния и културен център на Абрагао, който е институция за обществена подкрепа, залагаща на подобряване на условията на живот на нуждаещите се хора и подпомагането им в социален и културен аспект.
Групата организира много културни изяви. Сред тях е и фолклорния фестивал на Абрагао, който е ежегоден. Той е интернационално събитие. В същото време, групата участва в много концерти в цялата страна и в чужбина.
 

 

Фолклорен ансамбъл “Романати” – Каракал, Румъния
Фолклорен ансамбъл “Романати” представя културен дом “Раду Сербан” от Каракал. Той е приемник на Ансамбълът за песни и танци “Алунелул”. През 1991 г. той приема нов облик и ново име. Затова за рожден ден на ансамбълът се счита датата 3 Януари 1991. Формацията решава да продължи дейността си, която цели да прибавя художествена стойност към фолклорното наследства но Румъния и да се превърне в представителен за Югоизточна Олтения и регион Романати. Активният му репертоар включва над 100 традиционни танци и много песни, разкриващи красотата фолклора на северната ни съседка. Сред тях е и най-представителния традиционен румънски танц калуш, считан за много оригинален, тясно свързан с румънската история. Той се счита за визитната картичка на “Романати”. Даниел Войсу композира музиката, а Флориян Теодореску е автор на хореографията на ансамбъла. “Романати” взема участие във фестивали в своята родна страна, Молдова, България, Холандия, Португалия.

 

Фолклорна танцова група “Рачна” – с. Рачна, Словения
Фолклорната танцова група от Рачна принадлежи към културно дружество “Франсе Прешерен”. Тя се състои от 35 танцьори на възраст от 16 до 35 години. Групата има двама ръководители: секцията на възрастните се ръководи от Олга Груден, а на младите – от Уришка Бердяз. Групата включва също петима музиканти. В оркестъра й влизат акордеон, цигулка, контрабас, кларинет и специфичния бас, наречен “бумбас”. Съставът изпълнява танци от различни региони на Словения: Долна и Горна Карниола, регион Костал, Сириа, Прекмурье и Бела Крайна. Групата е участвала във фолклорни фестивали в България, Чехия, Полша, Австрия и Италия.

 

 

This website is created with Website Builder - Ucraft
i want a website like this
Ucraft is a free website builder that provides web designers, marketers and business owners with a set of web design tools to start their next awesome project in minutes. No coding or designer skills needed. Go to Ucraft