Участници в Международния фолклорен фестивал - Монтана 2010

Фолклорен ансамбъл към Културния дом в Пирот – Сърбия

Фолклорен ансамбъл към Културния дом в Пирот – Сърбия. Той е създаден през 1886 г. През изтеклите 124 години той съществува като независима формация или към различни културни институции. В момента това е представителният ансамбъл на града.  Членовете му са над 450, разделени в детска група, подготвителна група, концертна формация, ансамбъл на ветераните и певческа група. Битов оркестър съпровожда на танцьорите, както и на солистите. Концертната група на ансамбъла от Пирот наброява 40 членове и изпълнява 40 композиции от цяла Сърбия и съседните страни. Тя участва във фестивали в страната и чужбина - предимно в европейски държави. Художествен ръководител и хореограф на ансамбъла е Синиша Йованович Бачан, ръководител на оркестъра е Ваня Бандич. майстор на костюмите – Иван Цирич.
 

 

Фолклорен театър “Нексус” от Ал Рамтха – Йордания

Фолклорен театър “Нексус” от Ал Рамтха – Йордания. Групата  представя традиционното изкуство и древните обичаи на Хашемитското кралство от Близкия Изток. Формацията е участвала в международни фестивали в Ирак, Турция, Йемен, Тунис, Египет, Италия, САЩ, Унгария, Чехия, Гърция. Самият фолк театър организира два международни фестивала. Единият е наречен със символичното название “Кралството на мира”, а Вторият е фестивал е специално за хора с увреждания.

 

 

Ансамбъл “Сонечко” от Житомир – Украйна
Ансамбъл “Сонечко” от Житомир – Украйна. Школата и едноименният ансамбъл са създадени преди 37 години от Татяна и Михал Гузун към Градския дворец на пионерите в Житомир. Те са подготвили на високо ниво над 500 танцьори. Понеже времената се менят и потребностите – също, създателите на “Сонечко” преценяват, че клубната форма на обучение не кореспондира с модерните изисквания в танцовото изкуство, защото ограничава пълноценното разкриване на творческите способности на танцьорите и не им позволява да се развиват професионално. Решението да прилагат нов подход в хореографията ги довежда до създаването на хореографското училище “Сонечко” през 1993 г. То е специализирана извънучилищна институция, която създава отлични условия за развитие на танцовите умения на надарените деца и подготвя възпитаниците си за изпълнители в ансамбъл “Сонечко”, който е творческата лаборатория на школата на семейство Гузун.

Паралелно със специфично творческите задачи, те развиват гражданска позиция, естетическо възпитание, творческото мислене. Учениците се обучават по музика, история на балета, акробатика. Имат дори часове по народно пеене, декоративно изкуство, езда, която е типична украинска традиция. Акцентът се поставя на развитието на професионалните им танцови умения и респект към родната история.

Концертната програма на “Сонечко” включва хореографски сюити, композиции, миниатюри, танци на народите по света.

Основна част от програмата са украинските народни танци и най-вече тези от родния им регион Полисия. Доказателство за високото художествено ниво и брилянтната техника на изпълненията на “Сонечко” са многобройните награди на състава. Изкуството му са аплодирали не само зрители в родината му, но и в Италия, Румъния, Литва, Франция, Русия, Полша, Естония, Молдова, Гърция, Германия, Австрия, Белорусия, Португалия, Чехословакия, Унгария. Първата му среща с публиката в България датира от 1987 г. Година по-късно гастролира в Монтана – побратимен град на украинския Житомир. През 2006 възпитаниците на Михаил и Татяна Гузун се открояват като най-силната формация сред 9-те групи, взели участие в Международния фолклорен фестивал в Монтана.

“Сонечко” е носител на титлата “Образцов танцов състав” през 1986 и “Народен художествен състав” през 1995.

 

 

Танцов ансамбъл на културно дружество “Таше Милошевски” от гр. Ресен - Македония
Танцов ансамбъл на културно дружество “Таше Милошевски” от гр. Ресен - Македония. То съществува от 1945. Сред формациите е и ансамбълът за народни песни и танци, който показва фолклора на Македония и по-специално на региона около Преспа. Изпълненията му са докоснали сърцата на публиката не само в родината им, но и зад граница. Ансамбълът впечатлява с оригиналните традиционни костюми, характерни за всеки отделен танц. Невероятните им бродерии и красиви орнаменти допринасят за колорита и атрактивността на концертната им програма.

 

 

This website is created with Website Builder - Ucraft
i want a website like this
Ucraft is a free website builder that provides web designers, marketers and business owners with a set of web design tools to start their next awesome project in minutes. No coding or designer skills needed. Go to Ucraft