Участници в Международния фолклорен фестивал - Монтана 2012

Tанцова група към фолклорната асоциация «Отело» от Фамагуста - Северен Кипър.

Танцовата група към фолклорната асоциация «Отело» от Фамагуста - Кипър. представя традиционната култура на кипърските турци. Тя изпълнява танци, типични за Северната част на екзотичния остров. Композициите отразяват искреността, непосредствеността и позитивната нагласа на нейните обитатели.

В асоциация «Отело» участват 180 танцьори, с които работят четирима хореографи. Тяхна важна цел е да привличат във фолклорната формация много млади хора. Професионалните фолклористи вярват, че заниманията с народни танци допринася за подобряване на физическото, социалното и психическото развитие на подрастващите, освен това те са средство за приобщаването им към културите и традициите на по най-добрия възможен начин. Те са убедени, че това е голяма стъпка в създаването на един свят, изпълнен с мир и разбирателство.

Групата от фолклорна асоциация «Отело» е гостувала в Турция, Полша, Канада, Гърция, Белгия, България. 

 

Фолклорен танцов състав към Културно-творческо дружество „Властимир Павлович –Царевац” от гр. Смолинац, Сърбия

Творческото дружество, към което съществува танцовият състав на Смолинац, е основано в далечната 1940 г. Няколко поколения танцьори, певци, музиканти пресъздават и пренасят за бъдещето фолклорната традиция и богатото народно творчество, което техните предци са им завещали. Те осмислят това като своя отговорност пред националната им памет.

Изпълнителите подчертават, че са горди със своите обичаи,  ритуали, песни и танци. Те ги представят вдъхновено по фестивали в цяла Сърбия и Европа.

 

Танцов ансамбъл на културно дружество “Таше Милошевски” от гр. Ресен - Македония

Танцовият ансамбъл на културно дружество “Таше Милошевски” от гр. Ресен – Македония, участва за четвърти път в Международния фолклорен фестивал - Монтана. То съществува от 1945. Сред формациите е и ансамбълът за народни песни и танци, който показва фолклора на Македония и по-специално на региона около Преспа. Изпълненията му са докоснали сърцата на публиката не само в родината им, но и зад граница. Ансамбълът впечатлява с оригиналните традиционни костюми, характерни за всеки отделен танц. Невероятните им бродерии и красиви орнаменти допринасят за колорита и атрактивността на концертната им програма.

 

Ансамбъл “Сонечко” от Житомир – Украйна

Ансамбъл “Сонечко” от Житомир – Украйна, участва за трети път. Школата и едноименният ансамбъл са създадени преди 37 години от Татяна и Михал Гузун към Градския дворец на пионерите в Житомир. Те са подготвили на високо ниво над 500 танцьори. Понеже времената се менят и потребностите – също, създателите на “Сонечко” преценяват, че клубната форма на обучение не кореспондира с модерните изисквания в танцовото изкуство, защото ограничава пълноценното разкриване на творческите способности на танцьорите и не им позволява да се развиват професионално. Решението да прилагат нов подход в хореографията ги довежда до създаването на хореографското училище “Сонечко” през 1993 г. То е специализирана извънучилищна институция, която създава отлични условия за развитие на танцовите умения на надарените деца и подготвя възпитаниците си за изпълнители в ансамбъл “Сонечко”, който е творческата лаборатория на школата на семейство Гузун.

Паралелно със специфично творческите задачи, те развиват гражданска позиция, естетическо възпитание, творческото мислене. Учениците се обучават по музика, история на балета, акробатика. Имат дори часове по народно пеене, декоративно изкуство, езда, която е типична украинска традиция. Акцентът се поставя на развитието на професионалните им танцови умения и респект към родната история.

Концертната програма на “Сонечко” включва хореографски сюити, композиции, миниатюри, танци на народите по света.

Основна част от програмата са украинските народни танци и най-вече тези от родния им регион Полисия. Доказателство за високото художествено ниво и брилянтната техника на изпълненията на “Сонечко” са многобройните награди на състава. Изкуството му са аплодирали не само зрители в родината му, но и в Италия, Румъния, Литва, Франция, Русия, Полша, Естония, Молдова, Гърция, Германия, Австрия, Белорусия, Португалия, Чехословакия, Унгария. Първата му среща с публиката в България датира от 1987 г. Година по-късно гастролира в Монтана – побратимен град на украинския Житомир. През 2006 възпитаниците на Михаил и Татяна Гузун се открояват като най-силната формация сред 9-те групи, взели участие в Международния фолклорен фестивал в Монтана.

“Сонечко” е носител на титлата “Образцов танцов състав” през 1986 и “Народен художествен състав” през 1995.
 

 

Танцова група от Културно-творческото дружество „Завичай” от Вараждин - Хърватска

За пръв път танцовата формация от Културно-творческото дружество „Завичай” от Вараждин - Хърватска е в България. Ансамбълът съществува от 14 години. За този период от време е изградил собствен оригинален репертоар с танци от цялата страна. Неговото творческо ядро са 25 постоянни танцьори и 6-ма музиканти, които работят под ръководството на Пйерино Хръватчанин. Програмата им включва песни и танци от всички фолклорни области на родината им. Те се изпълняват в съпровод на уникален тамбурашки оркестър.

Група „Завичай” е участвала в много фестивали в Австрия, Унгария, Словения, Македония, Чехия, България.
 

Танцова група „Лубана” от Лубана - Латвия

Танцова група „Лубана” е от едноименния град в Прибалтийската република. Той се намира на 210 км източно от столицата на Латвия – Рига. Малкото селище наброява около 2000 жители. Групата е самодейна формация, създадена преди двадесет и шест години. Членовете й танцуват за удоволствие, представяйки автентичния латвийски фолклор от различни региони. Композициите, които изпълнява групата, са на хореографката Лайла Озолина.

Групата се е танцувал на фестивали в Латвия, Молдова, Чехия, Великобритания, Литва, Естония, Русия и Австрия

This website is created with Website Builder - Ucraft
i want a website like this
Ucraft is a free website builder that provides web designers, marketers and business owners with a set of web design tools to start their next awesome project in minutes. No coding or designer skills needed. Go to Ucraft