Участници в Международния фолклорен фестивал - Монтана 2018

2018 г.

Група за песни и танци „Неул Чоом” от Сеул, Южна Корея, е създадена през 2002. Печелила е награди от национални конкурси, сред които и златен медал от престижния фестивал Чеонан Хеунг Чоом,  Grand prize от конкурса на Корейското народно събрание  и много други.

Директор на групата от професионални танцьори е Ким Еун-мюм. Той ръководи групата, която представя традиционна корейска музика и танц. Главните й целите са да заплени младото поколение и да разкрие очарованието на корейския фолклор, красотата на народните костюми и грацията на бавните му движения пред света.

За участието си в Монтана Групата за песни и танци „Неул Чоом” е подготвила разнообразна програма, която ще помогне на публиката да се докосне до богатството на корейската традиционна култура.

 

Тюрингският фолклорен танцов ансамбъл "Рудолщат" е първата немска група, която участва в Международния фолклорен фестивал в Монтана е Близо 6 десетилетия той връща към живот разнообразните обичаи и традиции, песни и танци на своята област. Сценичните танцови проекти на ансамбъла обхващат от пролетни обреди до забавни игри, изпълнявани по панаирите, и ги превръщат от прост народен танц във въздействаща картина на традиционния начин на живот. Членовете му изследват старите обичаи, обработват ги и ги обогатяват с художествени средства. Танцьорите ги представят на публиката с много темперамент, хумор и артистичност. Композициите им са разработени от най-добрите професионални хореографи в Германия. Тяхната стилизирана форма е съобразена с вкуса на съвременните зрители. Високото художествено ниво и емоционалното представяне на композициите са запазена марка на ансамбъл „Рудолщат”.

Детският фолклорен ансамбъл „Лечхуми” от Цагери – Грузия, е създаден през 2001 г. в Културно-творческия дом на града. Художествени ръководители на ансамбъла са хореографите Темур и Бесарион Чанкселиани, които обучават над 120 деца. Ансамбълът е печелил многократно гран-при от републикански конкурси в Тбилиси и Батуми. През 2012 той получава званието „народен”, т.е. представителен за страната. Ансамбълът е участвал в много фестивали в чужбина – Румъния, Унгария, Гърция, Турция, Полша, България. Репертоарът му включва оригинални грузински танци, но композициите са претворени иновативно. Той съдържа традиционни танци като мтиулури, аджарули, мокхевури, каури, сванури, мтиел кал вайта, ратчули, авкхазури, кхевсурули.

Танците си изпълняват с автентични костюми, докато съпроводът включва и съвременни инструменти, което придава модерно звучене на традиционната грузинска музика.

 

Фолклорен ансамбъл „Плаюриле Дорнелор” от Ватра Дорна – Румъния, е създаден преди 4 десетилетия към Двореца на децата в популярния ски и спа курорт в Карпатите. След 1996 г., за да се осигури приемственост и да има къде да продължат творческите си занимания децата, завършващи основно образование, е създаден и едноименният младежки ансамбъл. Царството на Дорна представя своя репертоар в различни фестивали в родината си и по света – Франция, Германия, Италия, Полша, Украйна, Унгария, Турция, Чехия, Словакия, Русия. Една от най-ценните му награди е Купата „Оскар дел фолклоре” от 45-ото издание на международния фестивал Кастело ди Гориция в Италия, който се провежда под патронажа на ЦИОФФ и ЮНЕСКО.

Възпитаниците на хоеографа Дорин Пардау представят репертоар, който съдържа танци от родния им регион Буковина, историческите румънски земи Молдавия, Влахия, Банат, както и инструментални сюити и песни. Те многократно са излъчвани по телевизионните канали и в регионалните радиостанции.

Тъй като в 13-хилядния град Ватра Дорна живеят румънци, украинци, евреи и германци, няма как тяхната традиционна култура също да е оказала влияние върху местната и затова очакваме с нетърпение изпълненията на танцьорите на най-малката и най-новата община в област Сучава.

 

Фолклорен танцов ансамбъл „Ера” от Ужице – Сърбия, е част от неправителствена организация, създадена през 2002-ра с цел да утвърждава националната култура. То обединява добре познати художествени ръководители с дългогодишен опит и отлични хореографи, които се нареждат сред най-добрите професионалисти в Сърбия.

Асоциацията има над 380 членове на различна възраст. Те се обучават и творят в танцовите групи за деца и възрастни, във фолклорния оркестър и певческата формация. Те показват с ентусиазъм песни и танци, които разкриват обичаите, традициите, богатите и оригинални костюми, специфичния дух на техния роден край. Те споделят удоволствието от народното изкуство  с домакините си от 14 европейски държави, сред които Швейцария, Португалия, Италия, Полша, Франция и др. Фолклорен танцов ансамбъл „Ера” е гостувал и в България, но с нетъпрение дойде в Монтана, за да върне визитата на децата от ансамбъл „Пъстрина”, които миналата година участваха в организирания от тях фестивал „Лицидерско сръце”. Той се провежда под патронажа на президента на Сърбия е подкрепен от Министерството на културата и образованието, Община Ужице и е най-мащабното събитие от този род в Западна Сърбия.

Възпитаниците на хореографите Горан Паунович, Властимир Вельович и Ивана Цветкович ще изпълнят танци от Ужице, Лесковац, Пирот, Буяновац, Шумадия, Косово и Владичин Хан. Ще акомпанира оркестър с ръководител Дарко Читич. Всичките работят под ръководството на президента на асоциацията Гордана Паунович.

 

This website is created with Website Builder - Ucraft
i want a website like this
Ucraft is a free website builder that provides web designers, marketers and business owners with a set of web design tools to start their next awesome project in minutes. No coding or designer skills needed. Go to Ucraft